23948sdkhjf

”Costco kan påverka mycket mer än Amazon”

Kan lågprisjätten etablera sig på Island så kan de komma till Sverige också. Det säger Rustas vd: ”Vi har mycket stor respekt för Costco”.

Världens näst största lågpriskedja efter Walmart, Costco, planerar att etablera sig i Sverige. Det skriver nyhetssajten Breakit.

Kedjan fokuserar på ett brett lågprissegment men mycket fokus ligger på mat. Billiga storpack driver kunder till butiken.

För dagligvaruhandeln och oss skulle det här absolut påverka. Betydligt mer än om Amazon etablerar sig. Det här är en stark kedja som satsar på fysisk handel. Vi har stor respekt för dem, säger Göran Westerberg, vd på Rusta till Fri Köpenskap.

På deras studieresor i USA är Costco en självklar kedja att besöka.

Det rör sig om en mycket duktig kedja som vi följer noggrant och har stor respekt för.

Utöver Amerika finns Costco främst i Storbritannien, men de har även två varuhus i Spanien och under 2017 öppnade man i Frankrike och Island.

Det oroar mig en aning. Hade de öppnat i Tyskland hade det känts längre bort, men kan man öppna på Island så kan man öppna även i Sverige.

Bolaget har ett marknadsvärde på över 86 miljarder dollar och 239 000 anställda.

De är betydligt större än både H&M och Ikea. Då förstår man vad det rör sig om. Om de skulle etablera sig i Sverige så skulle det för oss innebära ett stort tryck inte minst inom segment som elektronik och ”gör det själv”.

Enligt Breakit är det oklart när och hur många varuhus Costco planerar att öppna i Sverige men det ska finnas konkreta planer på åtminstone ett.

Costco själva vill inte kommentera uppgifterna med hänvisning till att de generellt inte pratar om etableringar förrän två till tre månader innan öppning.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden ska Costco sedan ett år tillbaka vara på jakt efter lokaler om 14 000 kvadratmeter. Man ska också ha nobbat förslag både i Kungens Kurva-området och i Barkarby.

Det hetaste området för etablering just nu är enligt uppgifter till Fastighetsvärlden Arninge.

Läs mer om den möjliga etableringen här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094