23948sdkhjf

Svensk Handel: "Kemikalieskatten äventyrar svenska företag och jobb"

Branschorganisationen menar att höjd kemikalieskatt skulle slå hårt mot detaljhandeln i förlorade arbetstillfällen och intäktsbortfall.

På torsdagen gick Svensk Handel ut och varnade att regeringens förslag och planerade höjning om kemikalieskatt skulle slå hårt mot svenska företag och jobb. Så många som upp till 2 000 arbetstillfällen riskerar att gå förlorade inom svensk detaljhandel menar Svensk Handel och stödjer sig på en ny rapport från HUI Research som ElektronikBranschen, Svensk Handel och Teknikföretagen låtit ta fram. Dessutom siar man att skatteintäkterna blir betydligt mindre än väntat.

Det är försäljningen av exempelvis spelkonsoller, datorer och mobiltelefoner som påverkas om regeringen höjer den viktbaserade kemikalieskatten ytterligare från den 1 augusti. I rapporten framgår att försäljningsbortfallet kan uppgå till uppgå till 6 miljarder och då skatten är nationell och drabbar den svenska butiker och e-handelsföretag.

– Konkurrensen inom elektronikbranschen är stenhård och kunderna är extremt prisfokuserade. Butiker kan inte höja priserna för att kompensera för skattehöjningar. Kemikalieskatten äventyrar svenska företag och jobb, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Enligt rapporten menas därtill att den verkliga miljöeffekten med minskade kemikalier väntas utebli.

– Det här är signalpolitik och inte miljöpolitik. Paradoxen är att kemikalieskatten kommer att bidra till att öka svenska konsumenters e-handelsinköp av okontrollerade elektronikvaror utanför Europa, med ökad brand- och miljörisk som följd, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188