23948sdkhjf

Biltema bemöter Uppdrag Gransknings kritik: "Vi är en god samhällsaktör"

Biltema tillbakavisar Svt:s Uppdrag Gransknings uppgifter om skattesmitning, aggressiv skatteplanering och penningtvätt.

Svt:s Uppdrag Granskning som sändes på onsdagskvällen handlar om Biltema och grundaren Sten Åke Lindholm och i programmet menar man att Biltema-gruppen ägnar sig åt aggressiv skatteplanering, skattesmitning och därtill finns en del om grundarens misstänkta penningtvätt.

Nu tillbakavisar detaljhandelskedjan uppgifterna i programmet och skriver i ett pressmeddelande att Biltema-gruppen de senaste fyra åren betalat totalt 1,9 miljarder kronor i bolagsskatter. Det komplicerade fakturaupplägget i Schweiz, för att enligt UG undgå skatt, handlar istället om att kedjans samordningsbolag finns i Schweiz och som ska ha betalat nära 500 miljoner kronor i bolagsskatt de senaste fyra åren.

Även uppgifterna om skatteparadis tillbakavisas, som exemplet Hongkong  där kedjan menar bolaget asiatiska inköpsbolag betalade exempelvis 130 miljoner kronor i bolagsskatt i fjol, menar kedjan. Penningtvätthistorien i Albanien tillbakavisar detaljhandelskedjan som rent nonsens.

-Vi är en god samhällsaktör och betalar våra skatter i alla länder till punkt och pricka. Uppdrag Granskning har således helt fel. Vi har absolut inget att skämmas för. Tvärtom, 1,9 miljarder i bolagsskatt är mycket pengar, säger Knut R Svenningsen, koncernchef för Biltema i en kommentar.

Här svarar även Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg på kritiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094