23948sdkhjf

Handeln minskar – logistikbranschen tuffar på

Manpowergroup har släppt sin arbetsmarknadsbarometer där de gör en prognos för anställningsbehovet under årets fjärde kvartal. Och transport- och logistiksektorn visar upp fina siffror, i motsats till handeln. 

– Villkoren för handeln har blivit allt tuffare under de senaste åren, det avspeglas i arbetsgivarnas minskade prognos för sysselsättningen. Däremot växer e-handeln och med den kommer ett ökat behov av snabba leveranser och hög service. Prognosen visar att transport- och logistiksektorn har stort behov av fler medarbetare i höst, säger Per Johansson, vd för Manpowersgroups Experis i Sverige, i ett pressmeddelande. 

Just handeln tappar ordentligt jämfört med samma period förra året. Sysselsättningstrenden landar på -3 procent, medan den till förra årets fjärde kvartal landade på +17 procent. Transport och logistik får en prognos på +12 procent, jämfört med +7 procent förra året. 

Prognosen bygger på frågor till svenska arbetsgivare, som får ange om de tror att sysselsättningen ökar eller minskar. För Sverige som helhet ligger prognosen på +10 procent för fjärde kvartalet. Det är den starkaste siffran på två år. 

Svenska branscherna med bäst prognoser:

  1. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
  2. Offentlig sektor, +14 procent
  3. Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +12 procent
  4. Transport- och logistiksektorn, +12 procent
  5. De gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk och fiske), +9 procent
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078