23948sdkhjf

Rekordtullar väntas på europeiska varor

Redan ansträngda handelsrelationer mellan USA och EU kan förvärras.

Handelsspänningarna mellan USA och EU kan komma att öka denna vecka då världshandelsorganisationen, WTO, väntas komma med ett utslag som ger USA rätt att införa importtullar mot EU. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

WTO har landat i att såväl den europeiska flygplanstillverkaren Airbus som den amerikanska tillverkaren Boeing fått miljardbelopp i olagligt statligt stöd under många år. Båda sidor har hotat med strafftullar för detta och klagat hos WTO, men USA ligger före EU i processen.

WTO väntas i sitt beslut under veckan, kanske redan på måndagen, ge tillåtelse till importtullar på europeiska varor för cirka 7,5 miljarder dollar.

Det skulle vara ett rekordbelopp. Många klagomål når aldrig beslut utan görs i stället upp i skiljeförfaranden, medan andra som får rätt inte utövar denna.

Men USA, som begärt att få införa tullar på produkter för 11,2 miljarder dollar, väntas fullfölja sina rättigheter till fullo. De har publicerat en lista på produkter för 25 miljarder dollar som de kan välja att införa tullar på efter WTO:s utslag. Det rör sig om ett brett spektrum från flygplan och rymdfart till vin, ost och lyxartiklar.

Enligt diplomater kan detta försämra de redan ansträngda handelsrelationerna. USA har infört stål- och aluminiumtullar mot EU och Donald Trump har hotat med tullar på bilar och bildelar, vilket skulle vara ett kraftfullt handelsvapen.

EU har i sin tur hotat med motåtgärder om USA inför tullar på grund av WTO-utslaget. Ämnet lär dyka upp när EU:s tillträdande handelskommissionär Phil Hogan utfrågas i EU-parlamentet på måndagen. EU:s handelsministrar träffas på tisdagen för att diskutera sitt svar på USA:s eventuella sanktioner.

EU har i våras presenterat en lista på varor för 20 miljarder euro där en del kan komma att tullbeläggas.

EU kan inte svara på WTO-utslaget direkt men skulle kunna använda sig av ett existerande utrymme på 4 miljarder dollar från ett fall 2006 som rör skattelättnader för export, som dock gjorts upp i godo.

Samtidigt har det pågått andra handelsförhandlingar mellan EU och USA, med vissa framsteg i regelfrågor. EU ser möjlighet till ett avtal om sänkta tullar på varor, medan USA trycker på för att avtalet även ska omfatta jordbruksprodukter, vilket EU motsätter sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063