23948sdkhjf

Larm om arbetsförhållandena på Zalandos lager

Anställda på Zalandos lager slår larm om arbetsförhållandena på logistikcentralen utanför Stockholm i en lång artikel i Aftonbladet.

400-500 personer arbetar med att ta emot, sortera och paketera varor till e-handlarens kunder och de anställda vittnar om allvarliga missförhållanden.

Hård tidspress, övervakning, smygfilmande chefer och rädsla för att hamna i onåd är bara delar av den verklighet som de anställda på lagret, som drivs av underleverantören Ingram Micro, underställa sig i den dagliga verksamheten på lagret, skriver Aftonbladet. "Vi kallar lagret för 'fängelset'. Vi blir behandlade som fångar", sade en medarbetare på lagret.

I en skrivelse till facket uppger flera anställda att chefer har uttalat hot mot arbetsstyrkan vid flera tillfällen. Vid ett möte ska en av arbetsledarna ha sagt att alla de som uppnår målen kommer få något bra, men att de som inte gör det "kommer vi begrava", framgår ur skrivelsen, enligt Aftonbladet. "Ledningen har ingen respekt alls för dem som jobbar", säger den tidigare medarbetaren Magnus.
I ett uttalande för Aftonbladet uppger den tyska e-handlaren, som har det svenska investmentbolaget Kinnevik som största ägare, att man tar uppgifterna på stort allvar och framhåller att inga "kritiska" brister framkommit vid den senaste arbetsplatsöversyn som gjordes av myndigheter i november.
Även lageroperatören Ingram Micro har kommenterat situationen i ett mejl till tidningen, där kommunikationschefen Lisa Valinder Olsson uppger att bolaget ser allvarligt på det som framkommit.
På Transportarbetarförbundet är man mycket kritiska till situationen på Zalando. "Vi har fått signaler om att arbetsgivaren ägnar sig åt både öppen och dold övervakning av sina anställda, bland annat. Det är naturligtvis helt förkastligt. Det är ett brott mot både god sed och lag, som jag ser det. Det är som att kastas tillbaka till 30-talet", sade Martin Miljeteig, som är central arbetsmiljöombudsman.
Näthandeln för med sig problem som tillhör en svunnen tid då stora delar av arbetskraften stod vid löpande band och drabbades av förslitningsskador. Kulturen beskrivs dessutom som "fackfientlig" från flera håll. I USA har e-handelsgiganten Amazon kritiserats för liknande problem i arbetsstyrkan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063