23948sdkhjf

Spill ska bära modeföretagets nya inredningslinje

Modemärket Marc O'Polo vill profilera sin inredningslinje med återvunnet material.

Det är Wasa Ecotextil AB som ska producera Marc O´Polos nya inredningslinje. De kan garantera en återvinningsprocess helt fri från lim, nya fibrer och nyinfärgade trådar.

– Det är fantastiskt att vi som liten tillverkare har kommit längre i utvecklingen av textilier i återvunnet material än stora företag, säger vd Jan Franck.

Wasa Ecotextil AB har efter sju år utvecklat hela processen från insamling, och produktion till tillverkning av textilier av spill från modeindustrin med enfärgade t-shirt och underkläder av både bomull och polyester.

– Vi har kommit långt i vår utveckling och produktion, det är inget att sticka under stol med. Vi blir uppvaktade av svenska storföretag och har precis börjat ett samarbete med det tyska modemärket Marc O'Polo för deras inredningslinje, vilket är roligt. Vi är stolta över vårt arbete men strävar och jobbar hela tiden för att minska vår miljöpåverkan, säger Jan Franck, vd på Wasa Ecotextil AB som sticker ut hakan och säger att de är troligen bäst på återvunnet utan tillsatt lim och kemikalier.

Sedan 2016 återvinner Wasa Ecotextil blandmaterial som spinns till tråd. Produkterna är inom kök, sovrum och i viss mån badrum.

– Nu har vi blivit certifierade med RCS 100 på hela processen som vi redan tidigare tillverkade enligt, men stora företag kräver certifiering. Allt från upphämtning av spill till vävning. Vi sparar 50 procent vatten och 30 procent energi jämfört med traditionell tillverkning, säger Jan Franck.

Certifieringen innebär att de kan garantera kvalité genom hela produktionskedjan och att produkterna är gjorda av minst 95 procent återvunnet material.

Det hela började när Jan Franck var i Indien i tidigare jobb för textilindustrin och såg hur allt spill hamnade på tippen och eldades upp varpå arbetarna på soptippen andades in alla gaser och dog efter två år.

– Nu jobbar vi med samägda hemtextilföretaget Danesh Home Fashion i Indien med 300 fabriksanställda.

Det är svårt att återvinna blandtextil men lilla Wasa Ekotextil har lyckats, menar Jan Franck. Under varumärket Recycled By Wille finns nu deras produkter som handdukar, plädar, överkast, dukar och mattor helt utan kemikalier eller färger.

Hur blir det när kunden vill ha en viss färg?

– Vi visar vad vi kan leverera och passar inte det får de gå någon annanstans. En viss möjlighet har vi att ändra färg, beroende på de textila spillresternas färger. Vi använder det vi har och färgar alltså inte in nytt.

Nu vet företaget efter några inkörningsår att man har kapacitet att ta emot riktigt stora beställningar.

– Vi kan producera 400 000 artiklar per vecka och våra kunder är till exempel Nautiska, Sealife och Ekohallen. Många enskilda butiker på Västkusten samt Åhléns Outlet och Svenssons i Lammhult är några av våra kunder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079