23948sdkhjf

Handels: Ingen exceptionell strukturomvandling

Det sker en stor strukturomvandling inom handeln, men det har skett förr och dagens läge är inte exceptionellt på något sätt. Det säger Handelsanställdas förbunds vice ordförande Linda Palmetzhofer i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

– Naturligtvis sker en stor strukturomvandling i handeln just nu, men samtidigt ser vi att antalet anställda i branschen fortsätter att öka och att lönsamheten generellt är god, även om vi har ett antal företag som inte har klarat av omställningen, vilket gjort att de fått lägga ned butiker och i vissa fall även gått i konkurs, säger hon.

Hon menar att dagens omställning i branschen inte är något unikt.

– Vi har haft en stor minskning av antalet butiker, men så har det sett ut under lång tid. Det är inget exceptionellt läge just nu. Vi har kunnat hantera den här typen av situationer tidigare, men naturligtvis ställer det krav på företagen att ställa om, säger hon.

Hon påpekar också att den fysiska butikshandelns främsta konkurrensfördel gentemot e-handeln är personalen.

– För att kunna utveckla branschen och vara konkurrenskraftig måste man titta på löner och arbetsvillkor. För att man ska välja att handla i butik i stället för e-handel måste det finnas ett mervärde och det är som jag ser det personalens kunskaper. För att kunna locka och behålla den bästa personalen måste man börja se personalen som en tillgång och inte en kostnad.

Linda Palmetzhofer säger också att svenska handelsföretag har en konkurrensfördel i att anställda i Sverige bejakar ny teknik.

– E-handeln innebär en stor möjlighet för svenska företag att få kunder över hela världen. Sverige kan också konkurrera med att vi inte är emot den tekniska utvecklingen och digitaliseringen, som vi inte ser som ett hot utan som en möjlighet. Vi kan därmed klara av en produktivitetsutveckling som andra länder inte klarar på samma sätt, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11