23948sdkhjf

Så vill facket ändra OB-ersättningen

Ersättningen värd sex miljarder kronor.

Handelns anställda får sex miljarder kronor i OB-ersättning varje år. Ersättningen väntas bli en av de svåraste frågorna i årets avtalsrörelse.

Enligt en undersökning från Handelsanställdas förbund är ersättningen relativt jämnt fördelad över ålder och anställningstid.

– Anställda mellan 18 och 24 år får minst OB-ersättning, alltså tvärt emot bilden som sprids, säger Handels chefekonom Stefan Carlén, som skrivit rapporten.

Värdet av OB-ersättningen är för handelsanställda sex miljarder kronor över ett år.

– Något de flesta känner till är att OB-ersättningen är bra i detaljhandeln. Nu vill vi visa hur stor betydelse den har för inkomsten för anställda och dessutom skingra några myter, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels.

– Det kanske är svårt att få grepp om hur mycket sex miljarder kronor är för kollektivet anställda i handeln. Men det motsvarar 32 semesterdagar. Det är alltså mycket stora värden, och en stor del av handelsanställdas inkomster, säger Stefan Carlén,.

När OB-ersättningen kom till var det för att kompensera handelsanställda för de sämre arbetsförhållanden som kvälls- och helgarbete innebar när affärstidslagen avskaffades, skriver Handels.

– De som arbetar tidiga morgnar, sena kvällar och helger offrar något. De arbetar när de flesta andra är lediga, de offrar tid med familj eller nöjen. Det är problem med att få barnomsorg, kollektivtrafiken kan vara bristfällig, att inte komma hem innan barnen lägger sig. Få ifrågasätter skifttillägg, jourtillägg eller risktillägg, men OB-ersättningarna i handeln får vi försvara med näbbar och klor, säger Susanna Gideonsson.

Handels menar att det fortfarande finns brister i OB-ersättningen. Tidiga morgnar ger ingen ersättning och på aftnar börjar inte ersättningen ticka in förrän vid klockan 12 på dagen.

Artikeln är en del av vårt tema om Avtalsrörelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078