23948sdkhjf

Ikea ställer om viss produktion för att parera försäljnings- och ordernedgång

Minskad försäljning och stängda varuhus leder till avbokade order. Då får leverantörerna som kan tillverka skyddsutrustning till vården.

Ikea ställer om en del av sin produktion och ett 20-tal av möbeljättens leverantörer får nu istället producera producera skyddsutrustning, som ansiktsmasker, till sjukvården, det uppger di.se.

1 miljon ansiktsmasker ska nu distribueras i  Europa.

- Vi har inga ambitioner att sälja utrustningen, utan kommer att se till att den når ut så snabbt som möjligt till länder som har behov. Vi har redan en miljon ansiktsmasker på väg till Europa och ytterligare 600.000 från en annan leverantör som skickas nu i veckan 14, säger Henrik Elm, global inköpsdirektör på Inter Ikea till tidningen.

Inter Ikea äger Ikeas varumärke och ansvarar för produktutveckling och kontakter med möbeljättens leverantörer.

De underleverantörer som inte har möjlighet att ställa om sin produktion får av  möbeljätten, enligt tidningen, kompensation för avbeställda ordrar i form av bland annat snabbare betalning av fakturor, möjlighet till krediter och utbildningsinsatser av personal och underhåll av produktionseneher när produktionen står stilla.

Ikea har tappat försäljning i de fysiska varuhusen, många har varit och är fortsatt stängda, och även om möbeljättens  e-handel hittills har ökat med tre till fyra gånger under coronapandemin kompenserar den inte tappat i fysisk miljö och Henrik Elm säger att han under sitt yrkesliv på Ikea inte varit med om något liknande tidigare.

- Vi gick in i krisen i väldigt god form, vilket har hjälpt oss mycket. Före coronautbrottet i Kina hade vi vår bästa prestation någonsin när det gäller tillgänglighet på varor, balans i lager och kostnadsutveckling, Men oavsett storlek på tidigare kriser, så är detta något vi inte har upplevt tidigare och det finns ingen manual, säger Henrik Elm till tidningen.

Enligt Di.se består orderboken en vanlig dag hos möbeljätten av fem miljoner rader men att coronapandemin satt allt ur spel.

- Över två dagar var vi tvungna att annullera två miljoner orderrader. Det är jättestora kvantiteter, som egentligen inte ska gå att stoppa och styra om. Vi har haft mycket gods på väg till ett land, som från en dag till en annan stängts ner och har fått styra om några tusen lastbilar i Europa.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111