23948sdkhjf

Nya riktlinjer för hur handeln ska minska smittspridningen

Förväntas begränsa antalet kunder i lokalen och ta fram alternativ till kassaköer.

Butiker, köpcentrum och gallerior uppmanas nu att begränsa antalet kunder som vistas i lokalerna samtidigt. Likaså att ta fram alternativa lösningar till kassaköer. Direktiven till handeln ingår i de nya riktlinjer som presenterades under dagens presskonferens med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– De här föreskrifterna och råden är delvis en modifiering av vad vi tidigare gått ut med. Det är övergripande allmänna råd, men ska inte bara läsas så enkelt som råd. Man ska göra en bedöming och analys och göra det som är sagt att man ska göra, man kan inte bara strunta i det, betonade Johan Carlson.

Föreskrifterna är ännu mer specifika och lagreglerade. 

– Det är var och ens ansvar att förhindra smittspridningen och vidta de åtgärder som krävs. Det är ingen frivillig verksamhet vi pratar om.

Därefter kom Johan Carlson in på råden som riktar sig specifikt till handeln.

– Man ska begränsa antalet kunder som vistas i en lokal samtidigt. Man ska ta fram alternativa lösningar till kassaköer och anvisa hur långt kunderna får stå mellan varandra.

För personer över 70 år och andra riskgrupper förstärks nu rådet att de ska undvika att besöka butiker helt och hållet.

– De ska begränsa sina sociala kontakter. Undvika att åka med kollektivtrafiken. Undvika att handla i butiker. Det gäller även apotek och matvarubutiker. Det är delvis en upprepning av vad vi sagt förut, men vi försöker göra det väldigt tydligt genom att sätta det i författningen, sa Johan Carlson.

Här är Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer till verksamheter:

  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Efter branden: Jula och Willys återvänder till nya lokaler på samma plats
Nu lanseras danska skönhetsjätten i Sverige
Byggmax spår fortsatt mycket svag marknad
H&M hyvlar i 60 butiker
Padelbutik plockar ner skylten
Jula hoppas på gränshandel
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11