23948sdkhjf

Tillfällig lag ger regeringen rätt att snabbt fatta beslut – kan gälla stängning av köpcentrum

Regeringen ska tillfälligt få rätt att själv besluta om att stänga ner exempelvis färjehamnar, köpcentrum och restauranger för att hindra smittspridningen av coronaviruset.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på tisdagen tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren.

Han sade att regeringen i dag har fattat beslut om en proposition för att ha verktyg för att skyndsamt kunna agera med fler åtgärder om det finns behov av det.

Lagen ger regeringen rätt att i max tre månader vidta vissa åtgärder utan att först gå till riksdagen.

Förslaget gäller enbart åtgärder som är kopplade till coronaviruset och enbart under begränsad tid.

Åtgärderna kan komma att behöva gå längre än vad reglerna i smittskyddslagen tillåter. Lagen ska gälla från den 18 april till den 30 juni och åtgärderna ska efter att beslut har fattats omedelbart ställas under riksdagens prövning. Löfven sade att "vi alla behöver lyssna" på vad sjukvårdens representanter säger och följa de rekommendationer som givits av Folkhälsomyndigheten.

"Det är inga lösa tips", slog han fast. Löfven uppmanade återigen svenskarna att inte resa bort i påsk, och sade att vi antagligen får ställa in oss på att det blir svårt att resa till många länder även i sommar.

I dag är flest smittade i Sörmland, Östergötland och Stockholm, men vi måste förbereda även resten av landet, enligt statsministern. "Smittspridningen vi nu ser i äldreomsorgen i stora delar av landet är väldigt allvarlig", sade han och tillade att det är avgörande att de som arbetar i äldrevården inte går till jobbet om de har symptom och att han även förutsätter att arbetsgivare inte låter sjuka arbeta.

Vice statsminister Isabella Lövin sade att regeringens fokus hela tiden varit att vidta rätt åtgärd vid rätt tid och uppmanade svenska folket att vara beredda på att "detta inte är en sprint, det är ett maraton". "Det gäller att beslut ska kunna fattas snabbt för att kunna hindra smittspridningen", sade Lövin.

I smittskyddslagen ska införas nya föreskrifter för att hantera coronavirusets spridning. Lena Hallengren, socialminister, sade att regeringen snabbt måste kunna fatta beslut om att till exempel stänga ner en färjeterminal eller ett köpcenter, men kan även gälla bland annat omfördelning av läkemedel. På en fråga om varför regeringen inte ger något löfte om ersättning till företag som kan tvingas stänga svarade Stefan Löfven att "vi får ta det i beredning vid varje givet beslut, prövningen kommer att göras vid varje givet tillfälle".

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078