23948sdkhjf

6 300 handelsföretag kan slås ut innan stödåtgärder når fram

Läget i detaljhandeln är fortsatt akut, enligt en ny undersökning från Svensk Handel.

Att coronapandemin lamslagit stora delar av handeln, inte minst sällanköpshandeln, är ingen nyhet och nu visar en ny undersökning signerad Svensk Handel  att drygt 6 000 handelsföretag är så pass pressade att de riskerar att slås ut innan regeringens omställningsstöd träder i kraft den 1 juli. 

 

– Regeringens aviserade omställningsstöd kommer att vara en viktig räddningsplanka för många krisande handelsföretag. Samtidigt är risken stor att hjälpen inte når fram i tid. Krisen är akut här och nu och många företags överlevnad hänger på att stödåtgärderna snabbt når fram, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Av de handlare som tappat minst 30 procent av försäljningen svarar drygt var femte, 22 procent, inom detaljhandeln - och var tionde inom partihandeln - att det är osäkert om de klarar av att vänta tills omställningsstödet träder i kraft den 1 juli. Drygt varannan handlare har finansierings- eller likviditetsproblem.

Detta enligt Svensk Handels senaste mätning gjord den 10 till 13 maj.

Uppräknat till hela handeln motsvarar det 4 500 detaljhandelsföretag och 1 800 företag inom partihandeln. Totalt 6 300 handelsföretag.

Och med konkurser och färre timmar i butikerna så riskeras även arbeten och handlarnas svar indikerar också att 45 000 handelsjobb redan har försvunnit, eller riskerar att försvinna.

Fler än 100 000 personer väntas beröras av färre arbetade timmar.

Svensk Handel menar att räddningsplankor är bland annat möjlighet till korttidspermittering och hyressänkning och enligt undersökningen har 6 av 10 som tappat minst hälften av försäljningen fått beslut om kortidspermittering och lite mer än var tredje, 37 procent svarar att de har fått sänkt hyra. Det är nästan en dubblering av företag som fått sänkt hyra jämfört med förra mätningen för en knapp månad sedan.

– Det är en viktig signal att hyresstödet når ut till något fler handlare men siffran är fortsatt för låg. Fastighetsägarnas krismedvetenhet måste öka, annars kommer många köpcentrum och gallerior att se ut som en schweizerost med många tomma hål när krisen är över. Vi blir alla förlorare på en sådan utveckling, säger Karin Johansson.

Svensk Handel kan även skönja positiva signaler från handeln som visar att läget är fortsatt tufft men att handlarnas omfattande försäljningstapp har minskat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093