23948sdkhjf

”Nya metoder krävs för att nå gen Z – vem tar ledartröjan?”

Adyens Nordenchef Tobias Lindh i en gästkrönika om generationen som föddes med en skärm i handen.

Sommaren är en tid då många handlare arbetar hårt för att locka till sig nya kunder, och den senaste gruppen som många nu har siktet inställt på är generation Z. Men, med dessa kunder så förändras också metoderna för att bäst nå fram. Borta är tiden för reaskyltar och rabattkoder, och istället gäller digitala handelsupplevelser i nära anslutning till familj och vänner.

Så hur bör handlare nu förhålla sig?

Enligt en studie från Adyen, genomförd av 451 Research, framkommer att de olika åldersgruppernas beteenden och åsikter ofta är rotatde i deras egen självbild. Den föregående ålderskategorin, generation Y, även kallade millennials, (födda mellan 1981 och 1995) definierar sig själva som ambitiösa, självsäkra och slösaktiga. Generation Z (födda mellan 1996 och 2015) är något av en kontrast till detta och identifierar sig med egenskaper som lojala, empatiska och öppensinnade.

För att få en djupare förståelse för deras köpvanor har betalplattformen Adyen undersökt och jämfört olika beteenden mellan de två generationerna. Enligt framkommen data kan ett antal intressanta insikter skönjas som många handlare kan ha användning av för att bättre anpassa sina köpresor till denna nya typ av kund.

Älskar teknik. Den första insikten kanske inte är så oväntad, men ändå en viktig grund för hur vi ser på generation Z som konsumenter – de älskar verkligen teknik.

Till skillnad från millennials har generation Z varit omringad av avancerad teknik i stort sett hela sina liv. När 53 procent av de tillfrågade i undersökningen säger att de ”älskar teknik”, i kombination med att 29 procent också vill se mer digitalt integrerade butiker, är det viktigt att vara lyhörd.

Även hur de nyttjar teknik för att handla skiljer sig. En av de främsta anledningarna till att använda en digital röstassistent var för generation Z tillgången till rabatter och erbjudanden, vilket hälften av de tillfrågade angav. Samtidigt angav bara en tredjedel av millennials samma anledning till varför de skulle använda en röstassistent.

Att generationen som praktiskt taget föddes med en skärm i handen enklare kan förstå nyttan med nya tekniker och är orädda inför att testa olika funktioner är något handlare borde uppmuntra. Design, personifiering och interaktion behöver vara enhetligt i företagens system, med ett stort fokus på digitala lösningar både online och i butik för att möta deras behov. En välfungerande omnikanal har helt enkelt aldrig varit viktigare. Speglar med digitala gränssnitt som hos skönhetskedjan Sephora, eller klädkedjan Everlanes tjänst som möjliggöra en skanning av en QR-kod för få upp hela produktionsförloppets kedja av aktörer, är båda möjligheter som tilltalar denna digitalt drivna generation.

Åsikter från familj och vänner värdesätts. När generation Z upptäcker nya produkter och varumärken är rekommendationer från närstående en viktig faktor i vilket beslut de fattar. 48 procent föredrar att först be om råd från familj och vänner innan de ska handla, jämfört med millennials där samma siffra ligger på 38 procent.

De handlar också via sociala medier i en högre utsträckning än vad generationen innan dem gör. 30 procent använder dessutom sociala kanaler för att hitta nya produkter och 25 procent för att läsa produktrecensioner. Millennials vilja att upptäcka nya produkter på sociala medier är märkbart lägre på 20 procent och bara 18 procent läser produktrecensioner.

Det är viktigt att förstå hur den nya generationens kunder får tag i information och vilka faktorer som ligger till grund för deras köpbeslut. Detta innebär dock inte att handlare kan nöja sig med att etablera en närvaro i de kanaler generation Z rör sig om de vill se en utvidgad kundbas. När kundernas rekommendationer blir allt viktigare får handlare också högre krav på att tillfredsställa dem genom en sömlös köpupplevelse och bättre produkter, samtidigt som det medför en större potential att nå ut till fler.

Spenderar inte i onödan. Något som undersökningen också visar är vikten av att inte vara slösaktiga för generation Z. Till följd av finanskrisen 2008, har mångas barndom präglats av den ekonomiska stress deras föräldrar utsattes för. Medan 30 procent av millennials är villiga att handla på kredit är bara 19 procent av den yngre generationen benägna att göra samma sak.

Trots det är deras entusiasm inför att handla stor. 57 procent uppger att de älskar att shoppa, men de har en annan bild av hur handeln ska se ut. Det måste i dag därför finnas en tillgänglighet genom flera olika kanaler som populära sociala medier och andra plattformar. Köpet måste också bidra med ett tydligt värde för kunden.

De aktörer som tar ett digitalt ledarskap kommer också att ha ett försprång i att nå dessa kunder. Men för en generation som definierar sig som lojala finns det en enorm potential i att bygga långsiktiga relationer som kommer gynna handlare flera år framöver.

Nya kunder genererar inte sällan att nya aktörer också går in i marknadsledande roller, med tanke på den nya gen-Z kunden som är på väg in ser detta ut att fortsatt vara sanningen.

Frågan nu är vilken aktör som tar ledartröjan.

Tobias Lindh, Norden- och Baltikumchef hos det nederländska betallösningsbolaget Adyen

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078