23948sdkhjf

Polarn O. Pyrets rekonstruktion i Norge genomförd – häften av butikerna väntas försvinna

Den 28 maj försattes den svenska barnklädeskedjans helägda dotterbolag Polarn O. Pyret Norge AS  i rekonstruktion.

Nu är rekonstruktionen, den första i Norge som har slutförts enligt den nya lagen som kom till följd av coronakrisen, genomförd och enligt norska E24.no som talat med rekonstruktören Håvard Wiker ska Polarn O.Pyret betala fordringsägare 26 procent av skulderna, enligt ett avgörande från domstolen.

Enligt Åse Tosterud, International retail director hos Polarn O. Pyret  kommer kedjan att behöva betala externa borgenärer cirka fem miljoner norska kronor men påpekar samtidigt att skulden mestadels var intern.

Genom rekonstruktionen har dotterbolaget även kommit ur dyra och långa butikskontrakt och räknar med att behålla omkring tio av de mest lönsamma butikerna i Norge. När rekonstruktionen inleddes omfattade kedjan 21 butiker.

- Vi insåg ganska snabbt att vi var tvungna att minimera riskerna med färre butiker och justera ännu snabbare än vi hade planerat, säger Åse Tosterud, International Retail Director, till sajten.

Åse Tosterud säger till tidningen att det  finns två saker detaljhandelsaktörer måste ha bra kontroll på i dag; lager och hyresavtal för butikerna.Flera av barnklädeskedjans hyresavtal hade ingåtts långt i förväg och var för höga. 

- För oss var en av de viktigaste sakerna att vi genom rekonstruktionen kunde sluta hyresavtal med en tidsfrist på tre månader för butiker som inte har tillräcklig lönsamhet, så att vi kunde anpassa företaget till dagens nya verklighet, säger Åse Tosterud.

Vidare skriver E24.no att barnklädeskedjans e-handel ökat under det senaste året och står nu för 30 till 40 procent av omsättningen jämfört med omkring 18 procent tidigare.Något som också har att göra med att kedjan når nya marknader globalt genom Amazon och Zalando. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125