Lärdomarna efter konkursen: ”Empati det nya ledarskapet”
Lund Fashion, med modekedjorna Flash och Dea Axelssons, var en av pandemins första offer. När konkursen var ett faktum hade Åsa Sånemyr bara suttit på vd-stolen i nio månader. – Att utveckling plötsligt blev avveckling var ingen förberedd på, säger Åsa Sånemyr.
Efter en tuff vår och sommar stängdes de sista Flashbutikerna den 30 september. Efter 52 år utraderades en av landets äldsta modekedjor på bara några veckor.
Att avveckla ett företag med totalt 100 butiker och se till så att smällen för 600 anställda blev så lindrig som möjligt var en svår uppgift. Den 23 mars var den tuffaste dagen någonsin i Åsa Sånemyrs yrkesliv.
– Jag har lärt mig mer om människor och ledarskap under de senaste sex månaderna än under hela min tid som chef. Personliga och empatiska ledare är den nya tidens ledarskap, säger Åsa Sånemyr och understryker att i kris stöttar människor varandra och visar på krafter utöver det vanliga.
I en sådan situation blir privata och personliga frågor viktigare. Då sitter man som chef inte på alla svar. Åsa Sånemyr förklarar att vikten av tydlighet och empati inte får underskattas.
– Så länge man är tydlig med vad man vet, vad man behöver ta reda på och har respekt för medarbetarens oro går det att finna en väg som fungerar. Men hur tydlig man än försöker vara uppstår lätt missförstånd när man arbetar med människor i kris. Då gäller det att ha större tålamod och medkänsla än vanligt.
Åsa Sånemyrb vidhåller att hon inte kände till nedläggningsbeslutet förrän dagen innan det blev officiellt.
– Först blev jag chockad. Sedan kom den personliga oron, även jag skulle ju stå utan jobb. Men eftersom jag dagen efter skulle stå framför mina medarbetare som troligtvis skulle känna ännu större oro valde jag att fokusera på att förbereda mig för att ge beskedet så medkännande och ärligt jag kunde.
– Vi har många lojala kunder och trotjänare som blev ledsna, rädda och besvikna. Alla förstod ändå att vi befann oss i samma situation. Det bidrog till att vi kunde förenas och göra ett bra avslut, säger Åsa Sånemyr.
Företagets resa från toppnoteringen på runt en halv miljard kronor i omsättning började dock dala redan för några år sedan. När Åsa Sånemyr kom in i bilden var uppdraget tydligt. Hon skulle inleda ett förändringsarbete.
– Varumärket behövde stärkas och vi var sena på digitaliseringen. Även om målgruppen var den mogna kvinnan behövde designen moderniseras samtidigt som vi ville förbereda verksamheten för de som handlar mer sällan och eftertänksamt. På sikt var tanken att halvera utbudet i butikerna och erbjuda ett sortiment med högre kvalitet.
– Den första nya kollektionen började lanseras precis när pandemin svepte in. Det är lite sorgligt att allt hårt arbete som låg bakom reades ut i konkursutförsäljningen.
Att konkursen kom så snabbt uppges ha många förklaringar. Efter ett besvärligt förlustår och med planerade miljoninvesteringar i nytt affärssystem och ett uppdaterat koncept försvann plötsligt 80 procent av intäkterna på bara någon vecka när pandemin svepte in. Att det funnits för lite pengar i bolaget redan från början tycker Åsa Sånemyr inte är riktigt. Flash, säger hon, var länge en av landets mest lönsamma modekedjor.
– Utmaningen var kanske större än vad vi var medvetna om. Hur ägarna i Mellby Gård resonerat kan jag inte svara på men jag kan önska att de hållit ut lite längre. Fram till coronautbrottet gick utvecklingen enligt planen, framhåller Åsa Sånemyr.
Lund Fashion
- Bildades: Flash startade 1968. Med köpet av DEA Axelsson 2017 bildades Lund Fashion.
- Ägare: Affärsklustret Mellby Gård.
- Vd: Åsa Sånemyr (fram till 23 mars 2020).
- Huvudkontor: Lund.
- Omsättning: Cirka 430 miljoner kronor (2019).
- Anställda: Cirka 600.
- Varumärken: Flash, Dea Axelssons.
- Butiker: 81 Flashbutiker varav tre i Danmark, 25 butiker för Dea Axelssons.
På frågan om framtiden och nya utmaningar blir svaret att hon ännu inte vet vad som väntar. – Förmodligen ett liknande uppdrag för det är ju det jag är bra på, säger hon och vidhåller att hela modebranschen står inför en komplicerad strukturomvandling.
– Med nya generationer som har andra intressen tror jag att konsumtionen kommer att minska. Då måste branschen fundera på vilket fokus de ska ha och hur resurserna spenderas. Om overheadkostnaderna kan minska genom delade lager är det bra och det som produceras måste vara det som kunderna verkligen vill ha.
– Kläder och mode ska inspirera. Det som vi säljer är ju egentligen drömmar. Det handlar om att känna sig som den man skulle vilja vara för. För bra företag kommer det alltid att finnas en marknad, säger Åsa Sånemyr.