23948sdkhjf

Modehandeln vill se regeringen agera nu: "Behöver omedelbara stödinsatser"

I ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson kräver en rad representanter för modebranschen ett möte med finansministern för att visa på den allvarliga situation som mode- sko och -sportbranchen befinner sig i och därtill be om omedelbara stödinsatser.

Representanterna menar att regeringen ”inte verkar förstå det allvar de befinner sig i eller hur näringslivet i allmänhet och mode, sko och sporthandeln i synnerhet fungerar”

Medlen från stöden måste betalas snabbare och åtgärderna är inte tillräckliga som de är formulerade nu, uppger de vidare.

”Som exempel kan nämnas att det, enligt Skatteverket, den 12 november, hade inkommit ansökningar om omställningsstöd för perioden juni – juli omfattande endast drygt 200 miljoner kronor. Det är alltså endast tre procent (!) av budgeterade 7 miljarder kronor för detta stöd under 2020. Detta är en tydlig signal att omställningsstödet inte haft rätt utformning för att nå företagen”, står det i det öppna brevet signerat Elisabeth Peregi, vd,Kappahl, Magnus Nilsson, vd, NilsonGroup, Ingvar Larsson, vd, MQ Marqet, Caroline Öhgren, försäljningschef Lindex, Anna Karin Holck, Sverigechef Retail Vero Moda/Vila, Karin Lindahl,vd Indiska, Daniel Löfkvist, vd, Stadium Outlet, Magnus Månsson, vdTretorn,Bengt Jaller, ägare och styrelseordförande Sthlm Blvd, Jan Smeds, vd ANWR, Marthyn Inghamn, vd, SkoUno, Claes Meldgaard, tillförordnad vd, Stay Hard, Charlotte Nordén, ordförande Svensk Handel Stil och vd för Cellbes.

Aktörerna lyfter fram att det är positivt med sänkta gränserna för omsättningsstödet från 50 procent till 40 respektive 30 procent.

Samtidigt menar de att stödet med korttidspermitteringar, som räddat många arbeten, görs än mindre attraktivt då möjligheten att korttidspermittera till 80 procent försvinner samt att regeringen vill minska statens medfinansiering. Detta innebär att företagen under april, maj och juni betalar 55 procent av arbetskraftskostnaden för 40 procent arbetstid.

Därtill vill aktörerna se att möjligheten att skjuta upp skatteutbetalning under tre månader ska återinföras.

I brevet framgår även att man tycker att råden till kunderna att avstå handla i fysisk butik är missriktade då trängsel inte är något stort problem i mode-, sko- och sporthandeln och att många arbetat hårt med säkerheten som att sätta maxantal, använda markeringar i golv, tillhandhålla handsprit och använda kontaktlösa betalningar.

”Sedan i våras har vi en ordentlig avmattning av efterfrågan på mode och skor då människor rekommenderas jobba hemifrån och att avstå från att delta i sociala evenemang. Som lök på laxen har det nu kommit en generell politisk avrådan från att besöka butiker och istället handla på nätet. Vi har stor respekt för att vi måste stoppa smittspridningen, men vi ser två problem med dessa i många fall, sakligt omotiverade rekommendationer”, skriver aktörerna.

Vidare menar de att uppmaningarna från regeringen att välja e-handel göra att ett stort antal arbetstillfällen i handeln, också för unga, försvinner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125