23948sdkhjf

Tre svenska företag om hur de nått framgångar på Tiktok

Sociala medier-appen Tiktok har exploderat i popularitet – ”Det finns en lucka för svenska företag”.

Även om appen lanserades 2014 och blev Tiktok på internationella marknaden 2017 så är det under coronavåren 2020 som användandet har exploderat. Men vem ska vara där, finns det strategier att följa och hur göra med avsaknaden av annonsmärkning?

Det finns en lucka för nyfikna svenska företag då ännu ingen riktigt lyckats med närvaron och blivit jättestor på Tiktok, menar Yasmine Winberg, journalist och medförfattare av nyutkomna boken Badfluence.

– Det ska vara ögongodis och tillfredsställa tittaren på ett helt annat vis än säg Instagram. Innehållet ska vara kreativt och roligt. Jag skulle säga att det passar bolag inom bland annat skönhet och mode då de i regel är vana att producera kreativt och estetiskt tilltalande material. Samtidigt finns kontot @hpc_official, med 7,7 miljoner följare, som krossar alltifrån slajm till gummibjörnar i en hydraulpress och det bevisar ju att Tiktok fungerar för vem som helst. Det kontot ägs inte av ett varumärke men skulle kunna göra det, säger Yasmine Winberg.

Någon generell regel för vem och vilken strategi som ska anammas finns därmed inte, menar hon.

– Jag tycker att det är samma för alla sociala medier; alla kan prova att finnas där men som alltid bör frågan ställas om huruvida ens målgrupp är där och vad som ska uppnås med närvaron. Tiktok har ännu så länge en ung icke köpstark målgrupp. Dock klättrar användandet upp i åldrarna.

Ännu finns heller ingen annonsmärkning på Tiktok. Winberg menar att tydliga krav bör ställas på reklammärkning i caption när det handlar om samarbeten med influencer. Hon siar att funktionen med annonsmärkning snart är här då det handlar om trovärdighet och det finns lagar att följa; särskilt viktigt i kanaler där användarna till stor del består av barn.

Enligt Yasmine Winberg har företagens intresse för Tiktok växt över en tvåårsperiod för att explodera under den senaste halvåret.

– Den kreativa sidan av Tiktok är intressant och jag tycker mig se ett skifte också när det handlar om yta och filter. Ett bra exempel är Lee Bohlin, @leeleedraws, som målar med smink och använder makeup på ett nytt och kreativt vis.

Na-kd, Lyko och Hemmakväll är tre svenska företag som valt att arbeta med Tiktok. Här berättar de om hur de går till väga.

Natascha Billing, brand director, Na-kd: 

Hur länge har ni arbetat med kanalen?

– Vi öppnade kontot i mars 2019 och började publicera innehåll regelbundet för drygt ett år sedan.

Hur viktigt är Tiktok?

– Tiktok är allt viktigare för oss och kanalen konkurrerar med Instagram om kundernas uppmärksamhet. Den genomsnittliga användaren öppnar appen åtta gånger om dagen och spenderar 50 minuter per dag där. Instagram är fortfarande vår främsta sociala kanal men jag siar att Tiktok gradvis kommer att ersätta Instagram när det gäller vår resurstilldelning på lång sikt. Båda kanalerna är viktiga i vår kommunikationsstrategi. 

Hur produceras innehållet?

– Innehållet produceras både internt och outsourcas till kreatörer. När vi startade kontot hämtade vi mycket innehåll från kunder men vi har gradvis gått mot att också skapa mer "premium"-innehåll. Samtidigt är kundernas content viktigt för oss eftersom TikTok-innehåll är mindre förfinat än Instagram-innehåll; plattformen handlar om att vara äkta, rolig, relaterbar och unik.

Har ni en kanal för alla marknader?

– Vi har ett globalt konto, men arbetar med kreatörer på alla våra viktigaste marknader. 

Vilka är ambitionerna med kanalen i framtiden?

– Fortsätta utöka antalet följare och räckvidden genom att producera bra och underhållande innehåll så att vi säkerställer att vi är top-of-mind när våra följare bestämmer sig för att handla. Vi vill gärna fortsätta arbeta med duktiga och talangfulla Tiktok-stjärnor och göra egna kampanjer som vi hoppas ska bli virala.

Rickard Lyko, vd, Lyko.

Hur länge har ni arbetat med Tiktok?

– Vi har haft kontot ett halvår. Vi har gått från att göra egna inlägg till att använda oss av influencer och profiler på Tiktok. Det handlar om lättsamt material i ett roligt, visuellt och bakåtlutat format och ett flöde där smink och hårvårdsprodukter passar bra in. Det är svårare att arbeta med professionell hudvård i kanalen. Än så länge har vi ett konto men på sikt kan det säkert vara aktuellt flera konton för olika marknader. Vi når en yngre kund än vi vanligtvis gör i våra sociala kanaler, vilket också påverkar hur vi arbetar. Det är ett av flera medier vi arbetar med.

Vad har ni för strategi?

– Det är intressant att följa utvecklingen i alla sociala kanaler och vi har ingen utarbetad strategi om frekvens då det inte heller går att veta hur algoritmen fungerar. Det går inte att mäta räckvidd eller köpa spridning med Tiktok utan det handlar mer om att våga testa sig fram och publicera inlägg och se hur de landar. Vi är fortfarande i en test- och uppstartsfas. Det är bara att vara ödmjuk att alla inte är samma beautynördar som vi är och jag tror inte att det har så stor betydelse hur ofta vi är där utan mer om vi har något roligt att berätta. Om vi kommer upp i en viss volym så får vi anpassa hur vi arbetar. 

Camilla Fäldt, digitalt marknadsansvarig, Hemmakväll. 

 Hur länge har ni arbetet med Tiktok?

– I dagsläget arbetar vi inte centralt utan lokalt. Exempel på butiker är Nässjö och Landskrona som har arbetat med Tiktok sedan i somras respektive i en månad. Hemmakväll Nässjö har över 20 000 följare, 222 000 gillamarkeringar och populäraste klippet har 1,1 miljon visningar. Vi gör samarbeten med olika Tiktok-profiler men vi har inget eget konto. Vi använder appen för att hitta trender och produkter till sortimentet. 

Varför valde ni att vara där?

– Det är en spännande kanal att kunna vara lite ”roligare” i och vårt sortiment är roligt och Tiktok-vänligt. Det är färgglatt, bubbligt och gott. När Jelly Fruits hade challenge på Tiktok såg vi trenden, letade fram originalet som användes, köpte in det och i två omgångar har vi nu fått in produkterna som sedan sålts slut blixtsnabbt. Vi når också en annan målgrupp än med Instagram och Facebook.

Vad ger mest uppmärksamhet och hur använder ni kanalen?

– Det är viktigt att hela tiden vara i loopen för vad som är ”trendigt” just nu. Personlighet är viktigt och klipp där de bjuder på sig själva och kanske till och med väver in komiska inslag, men med en hint av allvar, går bäst.

Hur knyter ni den till erbjudanden och kampanjer?

– Vi har ingen uttalad strategi centralt som med Instagram. I Landskrona filmar man vad som är på gång, men med en Tiktok-twist. I Nässjö arbetar de för att boosta varumärkeskännedomen lokalt och nå bred spridning, hellre än att lyfta specifika kampanjer. Vi kommer att arbeta fram en metod allt eftersom kanalen utvecklas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094