Stor intervju: Boris Lennerhov om vd-åren på Gekås och shoppingmeckats framtid
De har slagit rekord på rekord och jämförts med merkantila jättar som Ikea. Trots pandemin, e-handelns landvinningar och ökade krav på hållbarhet är Boris Lennerhov, styrelseordförande och före detta vd för Gekås Ullared, säker. Grundkonsumtionen fortsätter och shoppingmeckat ska utvecklas vidare.
Han blev du och bror med hela svenska folket när realityserien Ullared började sändas på Kanal 5 år 2009. Tio säsonger senare står det klart att Ullared är tv-kanalens populäraste produktion genom tiderna. Konceptet, besökarna och de anställda blev en spegelbild av den svenska folksjälen.
BORIS LENNERHOV
- YRKE: Entreprenör.
- ÅLDER: 65 år.
- BOR: Båstad.
- FAMILJ: Hustrun Rose-Marie, hunden Alfons, två sedan länge utflugna barn samt fem härliga barnbarn från sex månader upp till åtta år.
- KARRIÄR: Vd i olika bolag de senaste 30 åren.
- UTBILDNING: Gymnasieskola ekonomi, en AMP-utbildning på Harvard Business School.
- INTRESSEN: Sport, travhästar, trädgård och växthus, familjen samt alla barnbarn.
- TYCKER BÄST OM: Att jobba har alltid varit kul. På fritiden är odlingarna i växthuset roligt att pyssla med tillsammans med barnbarn.
- SÅ ÄR JAG SOM LEDARE: Närvarande, drivande, otålig, empatisk. Det är väldigt roligt om alla i organisationen tycker det är kul att gå till jobbet.
- KURIOSA: Tilldelades Serafimerorden 2019 ”för betydande insatser inom svenkt näringsliv”.
– Jag känner de flesta som figurerar i serien och kan intyga att karaktärerna är äkta. Det går hem i människors hjärtan. Sedan kan man inte sticka under stol med att tv-serien skapade uppmärksamhet. Första året den rullade noterade vi 2 000 fler besökare om dagen, säger Boris Lennerhov.
När Lennerhov headhuntades till vd-posten på Gekås år 2000 hade han redan bred erfarenhet av handel. Efter chefsjobb och vd-uppdrag på Saba trading och dagligvarukedjan Bergendahls var han van vid att utveckla effektiva lager- och logistiklösningar.
– Gekås kändes väldigt sympatiskt. Men att flytta ut till obygden i Halland var först inte så lockande. Innan jag tackade ja besökte därför Gekås inkognito. Det första intrycket var att verksamheten var orationell med röriga logistikflöden och väldigt mycket handpåläggning.
Den första och kanske viktigaste åtgärden var köpet av en nedgången campingplats i anslutning till varuhuset 2001.
– Jag insåg att det måste finnas boendealternativ för människor som åker långt och vill bo över, berättar Boris Lennerhov som kan stoltsera med att campingen betytt mycket för varuhusets tillväxt. Idag har boendealternativen utökats med ett hotell och i september ifjol startade byggandet av ytterligare ett shoppinghotell med 155 rum, ett par hundra meter från varuhuset.
Rekordåret 2019 hade verksamheten 550 000 övernattningar.
Nya vd:n Patrik Levin och styrelseordförande Boris Lennerhov framför Hotell Ulla som förvärvades i slutet av förra året som komplement till det hotell som redan finns och shoppinghotellet som är under uppförande.
Shoppingtrender kommer och går och Gekås utmärkte sig tidigt som shoppingdestination. Affärsidén är fortfarande densamma som från allra första början; ”Gekås ska sälja allt vad människor behöver som får plats i en bil”.
– Det viktigaste är att förstå människors behov och förväntningar, det är ganska enkelt egentligen. I grunden tycker alla om att göra en bra affär, säger Boris Lennerhov som en reflektion på frågan om Gekås prisfilosofi uppmuntrar till masskonsumtion av produkter som tillverkats i lågprisländer.
När Boris Lennerhov tillträdde vd-tjänsten 2000 var ord som hållbarhet och Fairtrade knappt ens uppfunna. Men nu som då produceras fortfarande såväl lågprisprodukter som flotta varumärken sida vid sida i länder med billig arbetskraft.
Boris Lennerhov är övertygad om att grundkonsumtionen kommer att fortsätta. Därför ska framtidens Gekås klara av balansakten att fortsätta med att erbjuda gemene man vardagsprodukter till överkomliga priser och samtidigt ta ansvar för ökade krav på hållbarhet.
– Unga konsumenter vet mycket, de är insatta och kommer att ställa andra krav på både produkter och konsumtion. Vill man vara kvar på marknaden måste man förstå och anpassa sig till det. Svårigheten är att det fortfarande finns inbyggda hinder, ta tekoindustrin som exempel. Bara några procent av världens bomullsodlingar är ekologiska.
GEKÅS
- BILDADES: 1963.
- ÄGARE: Thomas Karlsson
- VD: Patrik Levin.
- HUVUDKONTOR: Ullared.
- OMSÄTTNING: 5,5 miljarder kronor (inkl. moms), 4,5 miljarder kronor netto (2019). 2020 blev det ett tapp på 1,2 miljarder kronor.
- ANSTÄLLDA: 1 100 tillsvidareanställda och cirka 800 säsongsanställda.
- BOLAG I KONCERNEN: All operativ verksamhet är samlad i Gekås Ullared. Verksamheten omfattar även några fastighetsbolag som främst innehar hyresfastigheter för boende samt intressebolag där merparten är majoritetsägda.
- STÖRSTA ENSKILDA PRODUKTEN: strumpor.
Att planera för nya förväntningar är en utmaning, särskilt nu i coronatider. Under 2020 minskade Gekås besöksströmmar med 35 procent. Boris Lennerhov varnar för att pandemin kommer att hänga sig kvar under många år framöver, inte minst genom att vi utvecklat nya beteenden.
Lennerhov, som lämnade sitt operativa vd-uppdrag den sista december 2020, är ändå positiv. Destinationsutvecklingen har varit framgångsrik och fortsätter med erbjudanden om jul- och krogshower. Det har också blivit viktigare med konferensverksamheten samt fasta aktiviteter som kan sysselsätta hela familjen.
Bra kvalitet på boende och mat upplevs vara viktiga förutsättningar för att gästerna skall uppleva att förväntningarna överträffas. Förutom nya boendealternativ bjöd pandemiåret 2019 på flera nyheter, bland annat förvärvet av den anrika skobutiken Sko-Boo och köpet av ett befintligt hotell med 64 rum i Ullareds utkant. Nya affärsytor på 3 000 kvadratmeter, som främst rymmer en ny sport- och friluftsavdelning, tillkom.
Att avgå som vd och fortsätta som mentor och styrelseordförande, har varit ett återkommande önskemål länge. Redan vid början av 2014 hade Boris Lennerhov bestämt sig för att lämna uppdraget. Då drabbades han av cancer i mjälten och lymfkörtlarna, en sjukdom som han varit öppen med i media redan från början. – Det var förstås en väldigt jobbig period under behandlingen och efteråt.
Men jag var vid gott mod, vilket gjorde situationen enklare för närstående och mig själv. Det underlättade just då min situation en hel del. Idag är Boris Lennerhov friskförklarad från cancern. Nu fortsätter karriären med ett flertal styrelseuppdrag.
Du lämnade uppdraget som vd för Gekås tidigare och det gick ju inte så bra. Nu efterträds du av Patrik Levin. Hur känner du inför den tillsättningen?
– Det känns väldigt bra med Patrik Levin som ny vd. Han har varit med i detaljhandeln i rätt många år trots sin ringa ålder. Det är också viktigt att känna att Patrik har rätt inställning till att vidareförädla Gekås Ullared tillsammans med styrelsen och alla andra medarbetare.
Att shoppa då, vad tycker du om det som rekreation och sysselsättning?
– Det är inte riktigt min grej, det tröttnar jag på efter någon timme. Jag är en sådan som gärna väntar på Sportbaren tills sällskapet shoppat klart, skrattar Boris Lennerhov.
Artikeln är en del av vårt tema om Intervjun.