23948sdkhjf

”Krafttag mot piratkopieringen viktigare än någonsin”

Anders Remnebäck, supply chain-expert på Optilon, uppmärksammar i ett debattinlägg piratkopieringen och dess effekter på nordisk ekonomi och konkurrenskraft.

Piratkopieringen har utvecklats till en global megaindustri, på bekostnad av jobbtillfällen, skatteintäkter och säkerhet. I takt med e-handelns uppsving under de senaste åren, särskilt under coronapandemin, har piratkopieringen nått nya höjder. Det är dags att lyfta blicken, bredda debatten och ta itu med problematiken, som slår extra hårt mot Norden.

Piratkopiorna finns överallt, från basala konsumentprodukter till centrala industrikomponenter. Den senaste veckan har det skrivits mycket om piratkopiering i samband med coronavaccin.

Piratkopieringsmarknaden är idag en global megaindustri, som växer i snabbare takt än världsekonomin i stort. Piratkopiorna produceras framför allt i Kina och Hongkong, som tillsammans står för 75 procent. Därefter följer Turkiet, Singapore och Tyskland. Det uppskattade marknadsvärdet varierar från 500 miljarder USD till hela 1 800 miljarder USD. Oavsett hur man räknar är det tydligt – det är ett betydande problem för hela världsekonomin.

Det är vanligt att produkter som säljs i piratkopieringskanaler produceras i samma fabriker som den äkta varan. I dessa fall är det omöjligt för slutkonsumenten att rent fysiskt att skilja piratkopiorna från originalen. Detta medför enorma vinster för de som säljer dessa piratkopior till originalens prisnivåer, då de inte har kostnader för produktutveckling, marknadsföring och organisation.  

E-handeln har försvårat arbetet mot förfalskningsindustrin. I takt med att större volymer av piratkopior går via e-handel blir tillslag mot enskilda, mindre skeppningar allt svårare. Att driva juridiska processer mot dessa mindre leveranser blir helt enkelt för dyrt.

Norden är särskilt drabbat av piratkopieringsindustrin. Varje år går tiotusentals jobb förlorade till följd av förfalskningsindustrin. Enbart Sverige förlorar årligen minst 7 100 arbetstillfällen på grund av förfalskningsindustrin. Jobb som vi idag behöver mer än någonsin, när ekonomin behöver ny fart.

Samtidigt räknas de uteblivna skatteintäkterna i miljarder kronor. Enkom för den svenska staten innebär piratkopiorna förlorade skatteintäkter om drygt 7,5 miljarder kronor, varje år. Det är mer än den totala skatten på import under ett helt år i Sverige.  

Vi befinner oss i en ohållbar situation. Det är hög tid att vi börjar adressera detta samhällsproblem och tillsammans vidtar åtgärder för att bemöta en av vår tids stora ekonomiska bovar. Det finns inte en mirakellösning på problemet. Det är snarare en rad av åtgärder som krävs, där supply chain-delen spelar en avgörande roll.

Tips 1: Börja med dig själv. Köp inte piratkopierade varor! Ungefär hälften av alla piratkopior köps av konsumenter som trodde sig köpa äkta varor. Se därför till att vara extra noggrann när du handlar från nya handelsplatser och ifrågasätt alltid varans äkthet.

Tips 2: Skapa en digital tvilling. Skapa förutsättningar för att på sikt säkerställa en obruten kedja från råvara till levererad slutprodukt till konsument. Nyckeln är att skapa en digital tvilling av den fysiska produkten som sedan kan följas på ett säkert sätt. Här kan blockkedjeteknik i kombination med en unik identifierare (tag) såsom RFID, NFC eller QR-kod, vara en del av lösningen.

Tips 3: Utöka samarbeten och öka kraven. Att utöka samarbetet med leverantörer och underleverantörer, kontrollerna samt utbildningen inom ämnet är viktiga åtgärder. Ställ högre krav, certifiera produkterna och följ upp leverantörer och transportörer. En kedja är inte starkare än dess svagaste länk, det gäller verkligen i detta avseende. Att alliera sig med kunderna är också ett sätt att minska de negativa konsekvenserna av piratkopiering. Skapa en tydlig organisation och process för att hjälpa kunder att rapportera misstänkta överträdelser på ett enkelt sätt och säkerställ att ni följer upp dessa.

Arbetet mot piratkopiering är viktigare än någonsin. Idag sträcker sig förfalskningsbranschen mycket längre än sportskor och parfymflaskor – det handlar om något så livsavgörande som coronavaccin. Förfalskningsindustrin kostar svenska företag miljardtals kronor årligen. Den medför betydande uteblivna skatteintäkter. Och den gör att tiotusentals jobb i Norden går förlorade varje år.

Det behövs krafttag, från flera håll, nu. Genom att lyfta blicken, bredda debatten och se faror och förluster kan vi kanske även upptäcka de möjligheter som finns. Piratkopieringen är en av vår tids stora ekonomiska bovar. Att på riktigt ta itu med problematiken skulle innebära stora vinster, särskilt i tider som dessa.

Anders Remnebäck, supply chain-expert på Optilon

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094