23948sdkhjf

Ica-handlarnas Förbund och AMF lägger bud för att köpa ut Icagruppen från börsen

Vd:n för Ica-handlarnas Förbund om varför en onoterad miljö är bättre: Vi kan vara snabbare i våra beslut och mer långsiktiga i våra investeringar.

Ica-handlarnas Förbund lämnar, tillsammans med AMF Pensionsförsäkring, ett rekommenderat offentligt uppköpserbjudande genom budbolaget Murgröna Holding att förvärva samtliga aktier i Icagruppen för 534 kronor kontant per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.

Erbjudandet innebär att Icagruppen värderas till drygt 107 miljarder kronor.

Icagruppens styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna i Icagruppen att acceptera budet.

Budet är villkorat av att ägare till mer än 90 procent av aktierna accepterar budet.

Ica-handlarnas Förbund är redan den största aktieägaren i Icagruppen, med ett aktieinnehav om cirka 54 procent.

Ica skriver vidare att budet motsvarar en premie om 29 procent jämfört med stängningskursen för Icagruppens aktie på Nasdaq Stockholm den 22 oktober 2021 (vilket var den sista handelsdagen före marknadsspekulationer om ett potentiellt offentligt uppköpserbjudande på Icagruppen uppstod) och en premie om 31 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för Icagruppens aktie på Nasdaq Stockholm under de senaste 30 handelsdagarna fram till och med den 22 oktober 2021.

Ica-handlarnas Förbund och AMF kommer att tillskjuta budgivaren cirka 20,5 miljarder kronor i eget kapital och resterande del av vederlaget i erbjudandet kommer att utgöras av bryggfinansiering.

Efter erbjudandets fullföljande kommer budgivaren att ägas gemensamt av Ica-handlarnas Förbund och AMF i proportion till tillskjutet kapital och tillskjutna aktier i Icagruppen, vilket innebär att Ica-handlarnas Förbund kommer att inneha cirka 87 procent av samtliga aktier och röster i budgivaren och AMF kommer att inneha cirka 13 procent av samtliga aktier och röster i budgivaren.

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, förklarar varför förbundet vill köpa ut Icagruppen från börsen. 

– Vi tror att vi gör det här bättre i en onoterad miljö. Där kan vi vara snabbare i våra beslut och mer långsiktiga i våra investeringar. Och vi kan ha en högre grad av transparens, säger Göran Blomberg till Fri Köpenskap.

Är det en nackdel för en dagligvaruaktör att vara börsnoterad?

– Jag tror att det beror på. Driver man kedja är det på ett sätt. Jobbar man med fria handlare är det på ett annat sätt. Just vår modell med fria handlare tror vi passar bättre utanför börsen. I en börsnoterad miljö är man i någon mån begränsad av informationsutbyte mellan olika delar av organisationen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082