23948sdkhjf

Färre konkurser i detaljhandeln i fjol

UC förväntar sig att konkurserna även fortsatt kommer att ligga på låga nivåerna men öka något under 2022.

Under fjolåret, januari till december 2021, gick 626 företag inom detaljhandeln i konkurs vilket är en minskning med 12 procent mot 2020 då 715 företag inom detaljhandeln gick omkull.

Det visar statistik från UC som dock konstaterar att flera fysiska butiker lades ned i kölvattnet av ökad digital omställning.

– Omvandlingen inom detaljhandeln accelererade under pandemin. Mindre kedjor och butiker försvann. Fler fysiska butiker lades ner även hos de stora kedjorna. E-handeln letade sig till nya grupper. Klädhandeln gick ner även om vi såg en uppgång när restriktionerna släpptes, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

I december 2021 minskade antalet konkurser i detaljhandeln med 15 procent i jämförelse med 2020. 52 företag inom detaljhandeln gick i konkurs i december i fjol jämfört med 61 under motsvarande månad 2020.

Antalet konkurser i landet minskade med totalt 12 procent 2021 jämfört med 2020 och UC konstaterar att inom flera konkursutsatta branscher har antalet nystartade bolag ökat. Det hänger enligt UC ihop med hög tillväxt och att vaccin och stödåtgärder har hjälpt småföretagen igenom pandemin och många konkurser har kunnat undvikas.

Enligt UCs statistik var antalet konkurser under 2021 på samma låga nivåer som 2017 och 12 procent lägre än under 2020. Minskningen syns både bland aktiebolagen och enskilda näringsidkare.

– Den utveckling vi sett under året med ökade börsvärden och mycket låga konkursnivåer, samt ett ökat antal nystartade bolag även inom pandemiutsatta branscher, är anmärkningsvärd. Pandemistöden har varit avgörande för att hjälpa många företag att hålla näsan ovan ytan. Många nya företag startades i kölvattnet av att andra bolag och konkurrenter tidigt under pandemin gick i konkurs. Det troligaste scenariot för 2022 är att pandemistöden till företagen avvecklas och tillväxten minskar något. Skenande energipriser, komponentkrisen, arbetskraftbrist, hushållens skuldsättningsgrad samt nya virusmutationer är potentiella hot, men de flesta bedömare överens om att vi är på väg mot ett normalläge för ekonomin, globalt och i Sverige. Konkurserna kommer att fortsatt ligga på låga nivåerna men öka något då de företag som har fått konstgjord andning med pandemistöd inte klarar konkurrensen, säger Richard Damberg vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111