23948sdkhjf

Hyrtrenden växer när färre vill äga

Hur många gånger har du använt din exklusiva festklänning? Hur många månader passade din ettåring i sin vinteroverall? Och hur ofta behöver du din skruvdragare, egentligen? Att hyra istället för att köpa ska bidra till nya konsumtionsmönster och hjälpa handlarna att nå sina miljömål.

Startupföretaget Hyber hyr ut barnkläder, barnvagnar och det mesta som en växande småbarnsfamilj behöver. Olivia Beke Rothschild, vd på Hyber, berättar att i början var kunderna tveksamma till att hyra personliga saker. Nu går verksamheten som tåget.

– Grundidén är att maximera livslängden på det som redan är producerat. När produkten inte kan hyras ut mer doneras den till Rädda barnen. Vi har också startat ett projekt där vi ser över möjligheten att lappa, förändra och ta tillvara på produktdelar som kan återanvändas, säger Olivia Beke Rothschild.

Hyber för data över alla produkter som de hyr ut. Kommer en overall tillbaka med trasig dragkedja eller om delar på en barnvagn rostat kan informationen delas med producenten.

– Feedbacken till våra partners gör att de kan upptäcka svagheter och skapa produkter som håller bättre, säger Olivia Beke Rothschild och förklarar att affärsidéen inte bara handlar om hållbarhet och återvinning.

– Några har kanske inte råd att köpa sin barnvagn kontant. Andra har inte tid att åka runt och leta. Tid och bekvämlighet är också efterfrågat i en tid när färre kommer att vilja äga.

Retailföretag som hyr ut

Clas Ohlson: Verktyg.

Fritidsbanken: Sport & friluftsutrustning.

Beleco: Kontorsmöbler och inredning.

Furnlease: Möbler, porslin, köksredskap.

Gemme Collective: Damkläder, skor accessoaer.

Hack Your Closet: Damkläder.

Hyber: Barnkläder, mammakläder, barnprodukter.

Hygglo: Bygg & verktyg, elektronik, hem & trädgård, fest, båt, sport & fritid.

Netonnet: It-elektronik.

Rent Routine: Damkläder, väskor.

The Wow Closet: Damkläder, brudklänningar, festkläder.

I drygt ett år har Kappahl hyrt ut delar av barnkollektionen Newbie via Hyber. Nu är även utvalda delar av varumärkena kay/day och Kappahl Woman tillgängliga på prenumerationstjänsten Hack Your Closet.

Var tredje månad skickar Kappahl plagg till Hack Your Closet som distribuerar ut dem i en hyrbox med fem plagg.

Av månadshyran på 299 kronor får Kappahl ”en liten men symbolisk summa”.

På sikt hoppas Sandra Roos (bild), hållbarhetsdirektör på Kappahl, att satsningen ska bidra till att stärka varumärket och medverka till att företaget blir klimatneutralt 2040. Men för att det ska bli lönsamt måste antalet kollektioner öka.

– Vi vill leverera ett ansvarsfullt mode med kläder som håller längre och vi kan absolut bli bättre på att berätta om allt vi gör. Men hållbarhet omfattar mycket. Att nå ut till skeptiker är svårt.

Sandra Roos ser även att pandemin bidragit till ökad medvetenhet i kundledet. Den har också påskyndat omställningen till cirkulära affärsmodeller som hon kallar ”det nya svarta”. Hon är starkt kritisk till att mode fått klä skott för negativ klimatpåverkan.

– Det finns bra och dåliga sidor i alla branscher, att kläder framställs som något negativt är orättvist. Mode är en kulturform och ett stort intresse för många. Modeindustrin förtjänar mer respekt, tycker Sandra Roos.

– Målgrupper är de som är intresserade av funktionen utan att behöva äga den, de som inte måste ha det senaste och de som vill ha det senaste och byter produkter ofta. Det finns en nyfikenhet för hyrkonceptet, berättar Margareta Törnblad, chef för strategisk tjänsteutveckling på Netonnet. 

En produkt i Hyreshyllan lever upp till drygt tre uthyrningsrundor, beroende på uthyrningstid och produkt. Om kunden inte köper loss produkten återbrukas den så småningom. Återbruk definieras som en viktig beståndsdel i en cirkulär affärsmodell.

– Vi säkerställer att produkten lever hela sin livslängd. I vår hållbarhetsrapport vill vi vara transparenta inför kunderna. Nu återstår det att se vad de säger om det, säger Margareta Törnblad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089