23948sdkhjf

Tuffa tider för företag som fått pandemistöd

Antalet konkurser fortsätter att öka, även bland företag som fått pandemistöd.

Det framgår i kreditupplysningsföretaget UC:s senaste månadsstatistik som rapporterar om att antalet konkurser ökat med 13 procent efter sommaren jämfört med samma period ifjol. Bland dessa märks även en ökande andel företag som fått pandemistöd.
– För de bolag som utsatts för kris efter kris är situationen inte längre hanterbar, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Under augusti var 20 procent av de konkursdrabbade bolagen företag som fått stöd under pandemin. Under september månad var siffran 15 procent, att jämföras med 7 procent under samma period i fjol.  

– Konjunkturbarometern visar på minskat förtroende inom samtliga branscher just nu, och detaljhandeln och hushållen är den mest bidragande faktorn. Rekordhöga elpriser pressar företagen och många får svårt att betala tillbaka pandemistöden när en lågkonjunktur står för dörren. Vi börjar också se att den vikande omvärldskonjunkturen slår mot svensk export, menar Johanna Blomé.

I UC: konkursstatistik ökar konkurserna inom sju av tio branscher. I detaljhandeln är läget mörkt med en ökning på 45 procent jämfört med september ifjol.
Riksbankens räntehöjningar och ökade energipriser gröper ur köpkraften hos konsumenten och särskilt sällanköpshandeln har fått det tufft. Hushållen minskar konsumtionen av skor, kläder och elektronik men också nöjen, förklarar Johanna Blomé.

Flest antal konkurser märks i Syd- och Mellansverige samt Jämtland i norr.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08