23948sdkhjf

18 åtalas i Ica-härvan – åklagaren kräver näringsförbud

Ekobrottsmyndigheten väcker åtal mot 18 personer för misstänkta insiderbrott i samband med att Icagruppen köptes ut från börsen. Åklagaren yrkar på totalt 20,5 miljoner kronor samt att tingsrätten ska besluta om näringsförbud.

I ett pressmeddelande meddelar Ekobrottsmyndigheten att åklagaren räknar brottsvinsterna till cirka 20,5 miljoner kronor och yrkar att pengarna ska förverkas samt att de tilltalade ska dömas till mellan tre och fem års näringsförbud.

Företagsbot yrkas på drygt 13,5 miljoner kronor mot sju bolag.

Tolv av de misstänkta åtalas för grovt brott, övriga sex för brott av normalgraden. De huvudmisstänkta i målet är samtliga Ica-handlare, som driver större butiker i södra och mellersta Sverige. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till Ica-handlarna.

Bland de misstänkta finns en Icahandlare som vid gripandet satt i styrelsen för Icahandlarnas Förbund och som pekats ut som huvudman i härvan. En annan misstänkt handlare var ordförande för Livsmedelshandlarna och satt i Svensk Dagligvaruhandels styrelse.

Brottsmisstankarna kan kopplas till handel i Ica-aktien innan Ica köptes ut från börsen under hösten 2021.

– Vår tes tidigt i utredningen var att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut Ica från börsen läcktes av någon från Ica-handlarnas förbundsstyrelse. Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känd för marknaden, genom att köpa större aktieposter. Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Brottsvinsterna har enligt åklagarkammaren varierat mellan tiotusentals kronor och flera miljoner kronor. Enligt åtalet har de misstänkta handlat på informationen både privat men i flera fall också genom sina butiksbolag.

– Därför blir det naturligt att yrka på att tingsrätten även ska besluta om företagsbot för de inblandande bolagen och näringsförbud mot flera av de misstänkta, säger Pontus Hamilton som tog över utredningen i januari i år.

Huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt inleds i början på september och planeras att pågå under åtta veckor. I en skrivelse från tingsrätten till de 18 misstänktas försvarsadvokater framgår att åklagaren uppskattar antalet huvudförhandlingsdagar till mellan 20 och 25.

Göran Blomberg, vd för Ica-handlarnas Förbund, kommenterar åtalet:

– Vi ser allvarligt på att åtal nu är väckt. Icas ansvarsnämnd kommer att följa den juridiska processen och, när den är klar, vidta eventuella interna åtgärder. Åtalen rör individer, men då ett antal av dem är medlemmar i Icahandlarnas Förbund påverkas naturligtvis även vi, och Icas varumärke, av denna situation.

En tidslinje över händelseförloppet sedan Ben Harrington den 25 oktober 2021 skrev på finansnyhetssajten Betaville att det florerar rykten om ett kommande bud på Icagruppen och fram till åtalet finns här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094