23948sdkhjf

XXL drar ner på ytor och flaggar för stängningar – ”Inte nöjda”

Nya vd:n Freddy Sobin konstaterar att marknaden är fortsatt utmanande för den norska sportjätten som redovisar en lägre omsättning än väntat i tredje kvartalet.

”Vi är inte nöjda med resultatet”. Så inleder Freddy Sobin vd-ordet i XXL:s rapport för tredje kvartalet.

Den krisande norska sportjätten redovisar en omsättning som är lägre än väntat och ett rörelseresultat som visar på förlust jämfört med föregående periods vinst. 

Omsättningen sjönk med 10,2 procent till 1 982 miljoner norska kronor. Det kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 2 110. Motsvarande kvartal förra året låg omsättningen på 2 207 miljoner norska kronor.

Ebitda-resultatet blev 35 miljoner norska kronor (187) med en ebitda-marginal på 1,8 procent (8,5).

Freddy Sobin konstaterar i vd-ordet att marknaden är fortsatt utmanande, driven av sänkt efterfrågan, höga rabattnivåer och för stora lager. 

Framåt räknar sportjätten med att rulla ut två till tre nya butiker per år, omlokaliseringar inräknade. Samtidigt avser XXL att minska på butiksytorna i de befintliga butikerna. På kortare sikt är fler butiksstängningar att vänta. XXL skriver i rapporten att optimeringen av butiksportföljen fortsätter, inklusive utvärderingen av vilka lågpresterande butiker som ska stängas.

Hur långt det arbetet kommit vill inte Freddy Sobin gå in djupare på, utan konstaterar bara att det är en ständigt pågående process, liksom för alla inom retail, att kontinuerligt se över butiksnätet. 

– Det här handlar snarast om att hyran för butikslokaler måste ned, men också vilken optimering som är bäst i våra varuhus och online. Det viktigaste för oss är att XXL blir en bra shoppingupplevelse för våra kunder, förklarar Freddy Sobin för Dagens Handel.

XXL är också i färd med att implementera flera strategiska initiativ för att förbättra lönsamheten och öka effektiviten inom ramen för ett projekt som bolaget kallar “Reset & Rethink”. Fem så kallade must win battles ska leda till en förbättrad ebitda på 500-750 miljoner norska kronor under de närmaste 12-24 månaderna.

Läs mer om: XXL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156