Flying Tiger rustar upp butiksnätet: ”En totalsatsning”

Flying Tiger Copenhagens butik på Botulfsplatsen i Lund har fått ett ansiktslyft har även utsetts med offentliga hjärtstartare.
På lördagen den 27 januari öppnar två av Flying Tiger Copenhagens butiker på nytt. Drottninggatan i Stockholm och Botulfsplatsen i Lund har renoverats med är också först ut med att uppdateras enligt kedjans nya koncept.
– Jag rekommenderar alla att komma på öppningsdagen. Det är fantastiskt fina erbjudanden, säger den nordiska vd:n Martin Sörenhag till Dagens Handel.
Flying Tiger Copenhagen öppnade sin första svenska butik redan 2008 och det är därmed hög tid för en upprustning av butiksnätet, menar Martin Sörenhag. Av Flying Tiger Copenhagens 40 butiker i Sverige kommer mellan 20 till 25 uppgraderas med det nya konceptet under året. Några av butikerna kommer även utrustas med självscanning.
– Vi har funnits i Sverige rätt länge och öppnade upp butiker på löpande band. Nu tar vi nytt tag och gör en totalsatsning där vi putsa upp dem till ett nytt koncept. Det blir fräschare inredning och man kommer se varorna på ett nytt sätt från skyltfönstren. Det kommer förbättra kunderbjudandet helt enkelt.
Även sortimentet kommer att få ett uppsving. Saker i plast har successivt bytts ut mot hållbara material i trä, bambu och keramik. Samtidigt behåller man sina låga priser, fortsätter Martin Sörenhag.
– Det ska vara prisvärt samtidigt som det är hållbart. Vi går mer och mer mot hållbarhet. Det kan man också se i våra butiker. Vi är extremt duktiga, en av de bättre i branschen om man jämför med liknande butikskedjor som oss. Det är nödvändigt, alla behöver ställa om. Det gör vi i allra högsta grad.
Under förra året skedde inga större förändringar inom butiksnätet, en ny butik öppnade i Nordstan i Göteborg, men fler kan det bli framöver.
– Hittar vi bra lägen så öppnar vi. Det finns några ställen där vi vill in, men där finns inga lediga platser, säger Martin Sörenhag som inte vill avslöja vilka orter som är intressanta.
Under fjolåret har hyresläget varit en stor fråga inom detaljhandeln. Flera stora kedjor har också sagt upp sina hyreskontrakt och många mindre handlare har valt att avveckla sin verksamhet.
– Det är klart vi känner av hyrorna, det är ett jättetufft läge, men jag tycker att vi har en bra dialog med fastighetsägarna. Det är tuffa dialoger, men i de flesta fall har vi kommit överens.
Under åren har butiksnätet justerats, under pandemiåren stängde ett antal butiker. 2022 omsatte det svenska ägarbolag drygt 270 miljoner kronor, vilket innebar en tillväxt på strax över 3 procent. I bokslutet för det brutna räkenskapsåret skrev bolaget att intäkterna förväntades stiga under 2023. Men hur det gått än så länge är för tidigt att uttala sig om, anser Martin Sörenhag.
– Vi har en bra känsla. Vi är också inom rätt segment, lågpris. Kunderna söker sig kanske mer till den typen av priser och varor i dessa tider, säger han.