23948sdkhjf

Ingen går säker för skadlig kod

Massiva attacker av skadlig kod, ransomware, har blivit högsta mode bland cyberkriminella.

 Under säkerhetsföretaget Check Points möte i Stockholm i september gavs inblickar i cyberkriminellt tänk och insikter om hur man kan stoppa ännu okända hot.

Under 2016 ökade antalet ransomwareattacker med 60 procent och prognosen för 2017 är att attackerna femdubblas jämfört med föregående år. Det nya greppet är att infektera så många system som möjligt med kod som krypterar alla filer. För att få tillbaka sin data tvingas de drabbade betala stora pengar för att få sina filer upplåsta. En övervägande majoritet, 80 procent, betalar i hopp om att få tillbaka sin egen data. Det handlar om mycket stora summor, och betalningen sker oftast i den digitala valutan bitcoin, något som gör lösensummorna ospårbara.

Spionage och pengar
Bakom attackerna ligger antingen cyberkriminella som är ute efter pengar eller statliga cyberagenter som har en helt annan agenda. Statliga sponsrade cyberagenters mål är kritisk infrastruktur, stora företag och höga chefer. De är inte ute efter pengar, utan deras verksamhet kan snarare betecknas som spionage och cyberkrigföring. En viktig sak att påpeka är dock att ingen går säker, säger Nathan Shuchami, chef för Check Points utvecklingsavdelning, som arbetar med att skapa så bra skydd som möjligt mot infektion av skadliga koder.

Han framhåller att kriminella attacker förr mest gjordes mot större företag och organisationer. I dag är alla, från enmansföretagaren till den globala logistikjätten utsatta. Han nämner vårens wannacry-attacker och det så kallade Petya som visade sig inte vara en ransomware utan som sedan kom att kallas Nonpetya eftersom det uppträdde annorlunda.

Nonpetya hade sitt ursprung i Ukraina och var troligen utskickat av en statlig cyberagent med avsikten att skada vitala samhällsfunktioner i landet, men det spreds snabbt till väst via ukrainska företag, berättar han. Antingen det var avsiktligt eller ej orsakade det stor skada på det globala rederiet Maersk. Eftersom information försvann var det ett antal order som inte kunde fullföljas. Det ledde till att kvartalsrapporten för andra kvartalet i år belastades med 200 miljoner dollar i förlorade intäkter.

Nathan Shuchami berättar att det var det var första gången en attack från en cyberagent massinfekterade i den skalan.

Chefer luras
En sofistikerad form av phishing, whailing, är ett nytt sätt att stjäla information. Det går ut på att man skickar mejl som ser ut att komma från en överordnad eller från en annan betrodd avsändare och be om kritiska uppgifter.
En annan pest är så kallade fake deamons, att företaget få en faktura från en känd leverantör där det står Vi har bytt bank och ett nytt bankkontonummer. Efter några veckor kommer ett krav från den riktiga leverantören

Han förklarar att konventionella anti-virussystem och anti-spam i dag klarar att upptäcka cirka 45 procent av attackerna. De mer sofistikerade metoderna fångas inte med konventionella medel.
Det finns många vägar in i systemen:
Infekterade appar, nätverksattacker, sms phishing, hackade övervakningssystem, uppkopplade vardagsprylar som tv-apparater, robotdammsugare och sårbarheter i Mac OS är några.

Nathan Shuchami betecknar dock medarbetares mobila verktyg som telefoner och surfplattor som ett öppet fönster in i organisationen. Vill du ta dig in i en organisation gå via mobilen. Många tror att mobilen är säker, men de som har onda avsikter vet att mobilen är ett lätt sätt att ta sig in, säger han.

Helhetslösningar skyddar
För att stoppa attackerna gäller det att inte skruva ihop en lösning för varje nytt hot som kommer upp. Det - menar Nathan Shuchami är ett garanterat sätt att hamna på efterkälken.
Nej nu gäller det att bygga säkerhet som täcker alla ytor och alla olika sätt att komma in.

Effektiv säkerhet ska kunna stoppa attacker redan i sin linda, innan de hunnit ställa till skada, säger han och framhåller att det handlar om att skapa en både enklare och mer skyddande arkitektur. Eftersom en attack kan börja var som helst, exempelvis med infekterade usb-minnen eller en hackad luftkonditionering måste man bygga säkerhet i flera lager, säger han.

Visst har konventionella antivirus och antispam-skydden sin givna plats, men man måste också använda funktioner som blixtsnabbt spårar och oskadliggör skadliga koder kompletterat med funktioner som kan spåra en attack bakåt så att den går att utreda.
Det finns mycket att göra, säger han, men det fordrar att företagens ledningar engagerar sig. IT- säkerhet är inte bara något som delegeras till IT-avdelningen och som ses som en kostnad. På ledningsnivå bör man inse att säkerhetsbrister kan skada företaget illa och även bidra till att göra världen mer osäker.

Dessutom, säger han till sist, blir ett heltäckande säkerhetssystem en bra bit billigare än ett lapptäcke av mer eller mindre aktuella punktmarkeringar av olika system.

Artikeln är en del av vårt tema om Säkerhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078