23948sdkhjf

Utvecklar cityhandeln med värmestrålning

Mittuniversitetet har testat IR-teknik som mäter hur människor rör sig i stadskärnan.

Tekniken har tagits fram i samarbete med Här, Handel och Möten i Härnösand. Ett lyckat test har genomförts i Härnösand och nu ska det göras om i större skala.

− Vi är väldigt nöjda med testet. Vi ville framför allt säkerställa att metoden inte inkräktar på människors integritet och vi ser nu att det inte går att identifiera personer. Vi mäter enbart värmestrålningen, men tekniken gör att vi kan följa människors rörelsemönster, vilket var syftet med försöket, säger Mattias O´Nils, professor Mittuniversitetet i en kommentar.

Testet genomfördes tidigare i höst under en dag då en enhet med två IR-kameror monterades upp längs Storgatan i Härnösand. På så sätt kunde människors rörelse längs gatan följas.

− Ombyggnationer och nyetableringar är stora, ofta kostsamma projekt och med den här tekniken får vi ett utvärderingsverktyg som gör att vi lättare kan fatta rätt beslut om var butiker ska ligga, var det behövs mötesplatser och caféer och hur skyltningen i stadskärnan ska utformas för att fungera som bäst, säger Henrik Skyttberg, centrumutvecklare i Härnösands kommun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078