23948sdkhjf

Nu införs USA:s ståltullar mot EU - "Kommer slå hårt mot Sverige"

Tidigt på fredagsmorgonen trädde USA:s ståltullar i kraft.

Det befarade handelskriget mellan USA och EU rycker allt närmare. Nu har den första stenen kastats, när USA valt att till slut införa tullar på stål och aluminium som importeras från EU, men också från Mexiko och Kanada. Tullarna trädde i kraft klockan sex svensk tid på fredagsmorgonen.

Den svenska EU- och handelsminustern, Ann Linde (S) tycker att beslutet är en katastrof.
Vi har under dessa två månader försökt få USA att ge oss permanent undantag och har erbjudit förhandlingar om tullnedsättningar på bland annat industrivaror och bilar. Men det har man tackat nej till, "not a good enough offer" hette det, säger Ann Linde till TT.

"Kommer slå hårt mot Sverige"

Tonläget från EU har varit högt och nu väntas man dra USA inför världshandelsorganisationen, WTO och sedan införa importtullar på diverse amerikanska varor. Och än värre kan det bli. Det finns indikationer på att USA vill införa tullar även på fordonsimporten, något som skulle drabba Sverige hårt.
Stålexporten från Sverige ligger på 4 miljarder kronor medan den svenska fordonsexporten är fem gånger så hög på strax över 20 miljarder kronor. Skulle det landa där kommer det slå hårt mot Sverige, säger Ann Linde till TT.

Risk för handelskrig

Hon är rädd att ett fullskaligt handelskrig stundar.
Om det kommer till tullar på fordonsimporten, vilket USA utreder nu, är risken att vi går i den riktningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125