23948sdkhjf

Loomis köper finländsk jätte med uttagsautomater

Loomis förvärvsstråk fortsätter. Köpet av Nokas värdehantering i Sverige i januari följs nu av en ny stor affär. Loomis köper finländska Automatia för en köpeskilling på skuldfri basis (enterprise value) som uppgår till cirka 42 miljoner euro. Det framgår av ett pressmeddelande.

Läs också: Loomis köper Nokas värdehantering

Automatia bedriver, under varumärket Otto, Finlands största verksamhet för uttagsautomater men erbjuder även kontantförsörjningstjänster för bankkontor, serviceboxar för detaljhandeln och en digital plattform för realtidsbetalningar. Bolagets nettointäkter under 2019 uppgick till cirka 42 miljoner euro.

– Automatia ökar vår kunskapsbas och tillför oss erfarenhet inom drift och underhåll av uttagsautomater och digitala betalningssystem. Det är en mycket bra möjlighet för oss att utöka vårt servicekoncept för uttagsautomater, kommenterar Loomis vd och koncernchef Patrik Andersson.

Säljarna, Danske Bank, Nordea och OP Financial Group, kommer som en del i förvärvsavtalet att teckna långsiktiga serviceavtal och därför även fortsättningsvis vara betydande kunder till Automatia, skriver Loomis.

Inklusive integrationskostnader förväntas förvärvet ha en marginell positiv påverkan på Loomis rörelsemarginal (ebitda) och vinst per aktie för 2020.

Loomis försökte förra året köpa det tyska kontanthanteringsbolaget, men affären stoppades i december av tyska konkurrensmyndigheten, Bundeskartellamt. Även Automatia-affären är avhängigt ett godkännande från i det här fallet finska konkurrens- och konsumentmyndigheten och andra relevanta myndigheter. Loomis räknar dock med ett godkännande inom de närmaste månaderna och kommer då att slutföra förvärvet.

I januari förvärvade Loomis Nokas värdehantering i Sverige för cirka 80 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093