23948sdkhjf

Fortsatt försäljningsras för VRG

Rörelseförlusten växer. Under kvartalet stängde koncernen ytterligare butiker.

Det blir inte oväntat en utmanande start för sko- och accessoarkoncernens nya vd Lars Fins som tillträdde den 1 juni och efterträdde tidigare vd Jonas Ottosson.

Bolagets tredje kvartal, mars till maj, innefattade händelser som ansökan om  konkurs den 23 mars som en följd av  stort försäljningsras. Konkursansökan drogs emmellertid tillbaka dagen efter då Peter Hunt gick  in med löfte om att finansiera verksamheten på kort och lång sikt. Den 25 mars avskrev Stockholms Tingsrätt ansökan.

Den kortsiktiga finansieringen har nu hanterats genom statliga uppskov- och stödprogram samt lägre kostnader, heter det i rapporten för tredje kvartalet.

Bolaget förhandlar alltjämt med några av större aktieägare och intressenter om emissionsgarantier i samband med en planerad nyemission som är planerad att genomföras efter det ackordsförhandlingarna är klara. 

Under tredje kvartalet, mars till maj, minskade koncernens försäljning i jämförbara butiker med 44 procent. 

Nettoomsättningen uppgick under perioden till  68,4 miljoner kronor (162,6), vilket var en rejäl minskning om 57,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Förlusterna växer och rörelseresultatet för perioden uppgick till -53,9 miljoner kronor vilket är en minskning med 31,1 miljoner kronor jämfört med -22,8 miljoner kronor för tredje kvartalet i fjol.

Onlineförsäljningen ökade under perioden med 32 procent jämfört med tredje kvartalet men bolaget skriver i rapporten att även den påverkas likt butiksförsäljningen negativt av den pågående coronapandemin.

Bolaget har inlett arbetet med att ta fram en ny affärsplan, heter det i rapporten och effekter från denna förväntas under det kommande verksamhetsåret. 

"Jag som ny vd ser stora möjligheter och tror att VRG, med våra starka varumärken, med butiker i bra lägen och med en kraftigt växande online har goda möjligheter till att återigen hitta tillbaka till en stark och lönsam drift – med den senaste tidens kostnadsminskningar så är förutsättningarna goda", skriver nyttillträdde vd Lars Fins i rapporten.

Vid utgången av perioden uppgick antalet butiker  till 101 jämfört med 118 butiker vid utgången av motsvarande kvartal i fjol. Under tredje kvartalet stängdes fyra butiker; två butiker för Accent i Sverige i Borås och Barkarby Outlet samt en butik för Rizzo i  Kista och en butik för Morris i norska Sarpsborg. Butiken för Accent i Asecs i Jönköping är tillfälligt stängd för flytt och ombyggnation.

De norska Morrisbutikerna har till följd av coronapandemin varit stängda under perioden 23 mars till den 20 april. Butikspersonalen har varit permitterad och även om butikerna nu är återöppnade så är det med begränsade öppettider.

Sedan i november i fjol är VRG i rekonstruktion. Den 29 maj förlängdes koncernens rekonstruktionsperiod i ytterligare tre månader och  kan pågå fram till 20 augusti 2020. I rapporten skriver bolaget att det sannolikt att koncernen kommer att ansöka om fortsatt rekonstruktion.

Aktien är sedan den 23 mars handelsstoppad på NasdaqOMX i väntan på ytterligare information om ny finansiering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065