23948sdkhjf

Teknikbrister kostar svenska nätbutiker miljoner

”Onödigt tappa kunder”, menar Stripes Nordenchef

Det är fortfarande för krångligt för svenska kunder att checka ut från svenska nätbutiker. Resultatet är uteblivna intäkter i miljonklassen, enligt den årliga undersökningen från betalningsföretaget Stripe som omfattar 100 av Sveriges populäraste nätbutiker.

– Med tanke på priskonkurrensen från utländska e-handelsbolag är det onödigt att tappa kunder på grund av tekniska fel. Det sänker de svenska nätbutikernas konkurrenskraft. Och just näthandeln behöver ett tydligt kundfokus, inte minst med tanke på att fysiska butiker får det allt svårare, säger Erik Olofsson, Nordenchef för Stripe.

Visserligen är felen i kassorna färre jämfört med 2018 (25 procent av butikerna hade fem fel eller fler, att jämföra med 28 procent 2018), men många av problemen kvarstår och fortsätter att påverka handlarnas försäljning negativt.

Vanliga återkommande fel:

  • Nätkassorna identifierar inte i realtid vilken typ av betalkort kunden använder så att kunden tryggt kan fylla i rätt uppgifter.
  • Kassan blockerar inte automatiskt kort som passerat sitt giltighetsdatum.
  • Kassan har inte installerat autofill på rätt sätt, vilket gör att kunderna tvingas fylla i alla sina uppgifter vid varje nytt köptillfälle. Var fjärde undersökt nätbutik hade inte autofill installerat.

– Många problem som egentligen är onödiga kvarstår alltså. Problem med att göra det smidigt för kunden att checka ut sin varukorg kan åtgärdas ganska enkelt, menar Erik Olofsson.

En brist är också att de de SCA-kompatibla betalningsmetoderna Apple Pay och Google Pay knappt existerar inom svensk e-handel. Bara en av de undersökta nätbutikerna erbjuder Apple Pay och ingen Google Pay.  

Undersökningen omfattar Sveriges 100 populäraste nätbutiker. Urvalet gjordes i januari 2020 med hjälp av verktyget Alexa Ranking. Därefter gjordes en manuell granskning och analys av betalningsflödet på samtliga sajter.

Artikeln är en del av vårt tema om Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157